Wat is individuele therapie en hoe gaat dat in z’n werk

Misschien loop je al even rond met je klacht en vind je het nu echt tijd om er iets aan te doen. Verstandig, want iedereen zit wel eens in de knoop met bepaalde problemen, soms gaat een klacht nou eenmaal niet vanzelf over. Ik hoop je met mijn website verder op weg te kunnen helpen wat betreft de klachten en vragen die ik behandel en hoe ik werk in mijn praktijk.

Ik start met een gratis intakegesprek om een duidelijk beeld te krijgen van de problematiek. Hierbij wordt het ook duidelijk of het wederzijds goed voelt. Het aantal sessies en de frequentie van afspraken hangt vaak af van de individuele situatie.

Hoe werkt individuele therapie?

In mijn praktijk maak ik gebruik van verschillende behandelmethodes, waarmee ik je help om de balans in je leven weer terug te vinden. Een van de methodes waarin ik mij ben gaan specialiseren is  HSP Hoogsensitief / Hooggevoelig training  Met deze training help ik mijn cliënten bij uiteenlopende problemen waaronder:

• Je voelt je anders dan anderen
• Je voelt je vaak niet begrepen
• Je reageert sterker dan gemiddeld op geluiden, geuren en/of licht
• Merken veel details en subtiliteiten op
• Je denkt soms te complex of anderen vinden dat je ingewikkeld doet
• Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel en komt voor de underdog op
• Je bent gericht op anderen en hun behoeften
• Je voelt de sfeer in een groep aan
• Je houdt van harmonie in jezelf en om je heen
• Je trekt je regelmatig terug
• Je voelt stemmingen van anderen aan
• Je vindt een-op-een contact fijner dan groepscontact
• Je bent zorgzaam en behulpzaam
• Soms kan je verdwalen in je eigen gedachten en dromen

HSP is een aangeboren karaktereigenschap die gepaard gaat met zowel positieve kanten als valkuilen.

 

Counseling therapie: we hebben allemaal weleens hulp nodig, vooral als het gaat om een reis van zelf-ontdekking. Of het nu je doel is om meer zelfvertrouwen te hebben of meer vervulling te vinden in je leven. Ik kan je daarbij helpen door je sterke en zwakke punten helder te krijgen. Ook kan ik je helpen bij het vinden van motivatie en het vaststellen van eventuele weerstand tegen veranderingen. Als counselor vertaal ik jou vraag naar concrete doelen. Als de vraag nog niet geheel helder is, dan gaan we hier éérst mee aan de slag. De basis van counseling is bewustwording over het waarom, dit is namelijk de essentie bij het komen tot verandering. Je wordt je bewust van wat jij nodig hebt en wat jou helpt. Van daaruit zet je vervolg stappen zodat je uiteindelijk je doel bereikt en hiermee zelf verder kunt.

EMDR behandeling: werkt goed na een traumatische ervaring, vooral als dit problemen oplevert in het dagelijkse leven. Soms kan het zich uiten in lichamelijke of burn-out klachten. Ook terugkerende conflicten kan een trauma als ondergrond hebben. Vaak is een trauma opgelopen in de jeugdjaren. Door de heftigheid op dat moment is het veelal weg gestopt. Doordat het trauma niet is verwerkt komt het op latere leeftijd op onverwachte momenten weer naar boven.

Familieopstellingen: waarbij je leert om de situatie van een afstand te kunnen overzien waardoor je niet meer geïdentificeerd bent met een onderdeel van de opstelling ofwel het probleem. Wanneer je je bewuster gaat worden van je gedachten, gevoelens en gedrag, kun je gaan ontdekken, dat je vaak nog reageert vanuit oude patronen. Deze patronen pasten goed bij de situatie van toen, maar werken vaak belemmerend in je huidige bestaan.

Spirituele Healing: waarbij ik contact kan maken met jouw energie. Dit kunnen de Chakra’s zijn of andere energiepunten op of om het lichaam. Door mijn heldervoelen, helderhoren en helderweten kan ik blokkades opsporen. Een blokkade is een samenklontering van energie die bestaat uit onverwerkte emoties. Als de vastgezette energie weer mag stromen kom je in contact met jouw eigen unieke kwaliteiten, je werkelijke Ik zonder alle maskers en overlevingsmechanismen.

Zingevingsvragen: vaak laten we het allemaal maar op zijn beloop. De ene dag loopt over in de andere. En dat was het dan. Jij kijkt nu jezelf aan. En je stelt de vragen die er echt toe doen. Gun jezelf ook de volgende stap en laat het niet verstommen in de ruis van de dagelijkse beslommeringen. Zit je zelf met zingevingsvraagstukken, dan kan ik je helpen bij dit proces en ben je heel welkom.

7 redenen waarom therapie misschien iets voor jou is

Sommige mensen aarzelen om zich aan te melden voor therapie vanwege een stigma over psychische aandoeningen . Individuele therapie is echter zinvol voor alle soorten mensen die mogelijk een van deze veelvoorkomende problemen ervaren:

1. Extreme emoties, zoals verdriet of woede, paniek of moeheid
2. Recent trauma, zoals de dood van een geliefde of een scheiding
3. Middelenmisbruik, eetstoornissen
4. Problemen op het werk
5. Verlies van plezier in activiteiten
6. Gespannen familie of persoonlijke relaties
7. Bezorgdheid van vrienden of familie

Wat uw problemen ook zijn, therapie kan een levensveranderende ervaring zijn.

HSP-vervolg training in groepsverband:

Mensen die de HSP “training” hebben gevolgd, krijgen de mogelijkheid om maandelijks te blijven oefenen.

Dit is dan in groepsverband waardoor de oefening nog sterker werkt.
Tijdens deze bijeenkomsten ga ik de oefening uitbreiden met meditaties en visualisaties. Op iedere bijeenkomst werk ik vanuit een ander thema.

 

Werkwijze Vibha Therapeut Zwolle