Wat is HSP, Hoogsensitiviteit of Hooggevoeligheid?

HSP is een term die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine Aron en staat voor highly sensitive person, oftewel hoogsensitief of hooggevoelig persoon.

Zij kwam tot de conclusie dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is. De training leert je om weer contact te maken met je eigen gevoel. Je eigen identiteit. Dit doe je door contact te maken met je eigen energie in en om het lichaam.

Zie ook de informatie op pagina Werkwijze

Voor wie is een HSP, Hoogsensitiviteit “training” zinvol?

Hoogsensitiviteit of hooggevoelig zegt iets over de zintuigen. Men is dan met alle zintuigen erg gericht op de omgeving, de buitenwereld. Hoogsensitieve mensen nemen meer subtiele signalen en details waar door hun zintuigen dan mensen die minder sensitief zijn. Hierdoor kunnen zij gauw overprikkeld raken. Wanneer een dergelijke overprikkeling lang aanhoudt, kan er o.a. stress, vermoeidheid en eenzaamheid ontstaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Doordat er in onze maatschappij al op steeds jongere leeftijd hoge eisen aan kinderen worden gesteld komen de problemen bij HSP-ers ook steeds vroeger aan het licht. Veel jongeren met HSP lopen vast op school.

Het grootste probleem van HSP-ers is, dat zij de klachten die zij hebben niet altijd koppelen aan hun hoogsensitiviteit. Of zelfs nog erger, dat ze niet in de gaten hebben dat zij hoogsensitief zijn. Bij de geboorte ben je al hoogsensitief. Als ouders of leerkrachten dit niet weten of niet met de gevoeligheden van het kind om kunnen gaan, ontstaan er vaak problemen.

Veel kinderen werden niet geloofd, uitgelachen of hen werd gezegd dat ze zich niet zo aan moesten stellen. Ze hebben zichzelf hierdoor vaak geprogrammeerd om hun gevoeligheid niet meer te benoemen of zelfs niet meer te voelen. Dit kan leiden tot innerlijke of uiterlijke conflicten.

Medisch/neurologisch gezien ontstaan er ook problemen in het functioneren van de hersenen. Doordat er vaak negatieve emoties ontstaan op de reacties vanuit de buitenwereld, blokkeert het verwerkingsproces in onze hersenen: Er ontstaat stress wat onze bijnieren aanzet om hormonen aan te maken die er vervolgens voor zorgen dat een deel van onze hersenen minder goed gaan functioneren. Dit geeft verwarring, vermoeidheid, angst, en het niet kunnen verwoorden van onze emoties.

 

Start youtube video

Symptomen: Zo reageert je lichaam op hooggevoeligheid

Je ervaart stemmingen, licht, smaken en geluiden over het algemeen heftiger dan andere mensen. Je bent ook heel gevoelig voor je eigen emoties en gedachten.Soms kun je verdwalen in je eigen gedachten en dromen. Je hebt vaak het gevoel dat je anders bent en je hebt de neiging om te over-reacten (dramatiseren) naar anderen of juist teruggetrokken te zijn.

HSP is een aangeboren karaktereigenschap die gepaard gaat met zowel positieve kanten als valkuilen. Lees hier meer over mogelijke HSP kenmerken

Wat is het resultaat van een HSP, Hoogsensitiviteit “training”?

De individuele HSP “training” is er op gericht om op een zeer praktische manier om te leren gaan met externe prikkels, gevoelens en emoties. Te leren structureren, grenzen stellen, effectief te communiceren en Bewust in het hier en nu te zijn. Je gaat weer contact maken en vertrouwen op je eigen Innerlijke Weten.

Tijdens het traject krijg je handvatten om met je hoogsensitiviteit om te gaan op een manier waarbij je geen last maar juist voordeel hebt aan je eigenschap. Hierdoor kan je hoogsensitiviteit integreren en bewust inzetten in je dagelijkse leven. Door de aandacht meer “binnen” te houden en in het Hier en Nu te zijn, ga je de buitenwereld anders beleven. Je meet jezelf een andere levenshouding aan.

HSP’ers zijn vanaf hun jeugd op zoek naar iets omdat ze zich niet compleet voelen. Ze denken dit in de buitenwereld te vinden, terwijl ze alleen maar naar binnen hoeven te gaan. In de “training” krijgt je de sleutel om contact te maken met je binnenwereld waardoor je weer eenheid gaat voelen. Doordat je contact gaat maken met je eigen energie ga je oude weggestopte emoties opruimen. De lading gaat er af waardoor de stress in het lichaam minder wordt. Je hooggevoeligheid kan je dan inzetten als kwaliteit. Deze techniek kan je de rest van je leven blijven toepassen. Medisch/neurologisch gezien ga je de blokkades in je hersenen weer opheffen. Hierdoor krijgen ook de bijnieren weer rust.

De “training” is ontwikkeld vanuit verschillende stromingen zoals de Boeddhistische psychologie, hypnotherapie, advaita, zen therapie en mindfulness.

Het traject bestaat uit minimaal 6 individuele sessie van 1,5 uur om de 14 dagen.

Hoogsensitiviteit, HSP 3-in-1 test: “training”

Ga naar HSP test en kijk in hoeverre jij hoogsensitief bent. De HSP 3-in-1-test is samengesteld door medewerkers van het gezondheidscentrum Eszenzz.

Antoine van Staveren van Instituut EszenzZ heeft het boek “Bewust-er-Zijn met hooggevoeligheid” geschreven. Het boek is te gebruiken als handvat voor zelfonderzoek en het laat verschillende uitgangspunten van het individuele traject zien. Ook is het boek een praktisch naslagwerk voor mensen die de HSP “training” hebben gevolgd.

Het boek kan je bestellen door er op te klikken.