Wat is een familieopstelling?

De Duitse psycholoog Bert Hellinger heeft de methode familieopstellingen ontwikkeld vanuit de psychotherapie. Door contact te maken met het lichamelijke, energetische en emotionele krachtenveld kan er informatie vrijkomen over onbewuste patronen en trauma’s binnen relaties

Dit kunnen familierelaties zijn, maar ook de relatie tot het werk, tot jouw partner, tot jouw toekomstige baan, tot jouw financiën, tot jouw ziekte enz.

Zie ook de informatie op pagina Werkwijze

 

Veelal worden trauma’s binnen familiesystemen generatie op generatie doorgegeven. Dit gaat vaak onbewust. Het kan dus zijn dat een dochter anno nu het verdriet meedraagt van haar overgrootmoeder voor wie het verdriet te groot was om te dragen.

Onbewuste patronen en trauma’s hebben een grote invloed op onze manier van leven. Familie opstellingen kunnen deze patronen zichtbaar maken, zodat het nu energetisch opgelost en verwerkt kan worden.

Deze methodiek wordt veel in groepsverband toegepast. Het is echter ook mogelijk om deze methode individueel in te zetten. Ik maak dan gebruik van een genogram, vloerankers of systhemische poppetjes. Het voordeel van een individuele opstelling is, dat er meer tijd is om alles wat bewust wordt te integreren.

Voor wie is een familieopstelling zinvol?

Iedereen die vast loopt in het leven door onverklaarbare terugkerende problemen.
• Als er door de generaties heen steeds dezelfde klachten voorkomen.
• Als je meer wilt weten over de onderlinge familiebanden.
• Als er problemen voorkomen binnen de familierelaties
• Als je duidelijkheid wilt over jouw eigen relatie
• Als je duidelijkheid wilt over de banden binnen jouw eigen gezin
• Als je duidelijkheid wilt over jouw toekomstige baan
• Als je duidelijkheid wilt over jouw verhouding tot geld, enz.

Wat is het resultaat van familieopstellingen?

Tijdens een opstelling wordt er contact gemaakt met het energetische veld van de situatie welke wordt opgesteld. Hierdoor ga je voelen, uitspreken en observeren wat er vanuit de opgestelde delen in het bewustzijn komt. Je leert om de situatie van een afstand te kunnen overzien waardoor je niet meer geïdentificeerd bent met een onderdeel van de opstelling.

Tijdens de opstelling wordt er weer structuur gebracht in de situatie. Hierdoor kunnen oude pijnen, oud verdriet en onbewuste patronen oplossen en verwerkt worden waardoor er ruimte komt voor nieuwe inzichten.