Wat zijn Stress of Burn-Out klachten?

Bij een burn-out kun je niet meer doorgaan op de manier zoals je dat gewend bent. Jezelf, de mensen om je heen en je werk. Het gaat niet meer.

Je bent letterlijk opgebrand. Je lichaam kan niet meer en geeft een signaal dat het zo niet meer verder kan. Je geest is moe van het voortdurend aanpassen.

Mensen met een burn-out zijn letterlijk aan hun eigen grenzen voorbij gerend. Zonder het zich te realiseren hebben zij te veel rekening gehouden met anderen en zichzelf weggecijferd.

Daarom herkennen veel mensen helaas een burn-out te laat. Ergens heb je nog het gevoel dat je niet kunt stoppen, dat de boel instort als je er even tussenuit stapt. Let op: Hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voor je herstelt. Het wordt de hoogste tijd dat je aan jezelf gaat denken.

Symptonen van een burn-out?

Allereerst voel je je onwijs moe. Je hebt nergens zin in en je komt tot niets. Het kan zijn dat je duizelig bent of pijn hebt in je lichaam. Sommige mensen krijgen zelfs hartkloppingen. Je kan zomaar ineens in huilen uitbarsten. Hoe zeer je ook wilt (met je hoofd) je lichaam en je geest blijven weigeren. Verdere symptomen kunnen zijn: concentratie- en geheugenklachten, veel piekeren, gevoelens van incompetentie of falen, slaapproblemen, sociale activiteiten, vrienden of familie mijden.

Als de burn-out klachten ook met het werk te maken heeft, kan het goed zijn om de werkgever en/of de bedrijfsarts in het behandelingstraject te betrekken. Dit gaat natuurlijk altijd in overleg met jou en na jouw toestemming. In veel gevallen wordt de therapie kosten dan door de werkgever vergoed.

Wat is het resultaat van een burn-out gerichte therapie behandeling?

De grenzen van je lichaam

Ons lichaam is de beste graadmeter. Met je lichaam voel je wat goed voor je is en wat niet. Door meer contact te maken met je lichaam, leer je voelen wat je grens is. Ook al denk je dat je je werk moet afmaken, je lichaam geeft aan dat het klaar is. Belangrijker is dat je bereid bent om naar je lichaam te luisteren, omdat je weet dat de prijs hoog is als je het niet doet.

Ik vind het niet alleen belangrijk om je te helpen bij je burn-out, ik vind het ook belangrijk dat je leert te voorkomen opnieuw opgebrand te raken.

Bijna iedereen voelt zich na de burn-out behandeling enorm gegroeid. Deze positieve verandering zal je leven meer rust en kwaliteit geven.