Therapieën

Keuze uit verschillende therapie vormen

therapie-vormen Vibha Therapeut Zwolle

Door de jaren heen heb ik verschillende opleidingen en bijscholingen gevolgd.

Hierdoor kan ik putten uit meerdere therapeutische werkvormen die ik afzonderlijk of geïntegreerd  kan inzetten tijdens een individuele sessie.

Ieder mens is uniek en reageert dan ook anders op de verschillende methodieken.

Alle werkvormen zijn erop gericht om verstorende gedachten patronen te doorbreken en de hieraan gekoppelde emoties te verwerken.

          ” Bewustwording is het sleutelwoord “

Soms is het niet helemaal helder welke klacht je hebt. Dat geeft niet, daar kan ik je bij helpen. Vertel eerst je verhaal, dat maakt vaak al veel duidelijk. Ik gebruik beproefde methoden en technieken, maar daarnaast kijk ik ook naar jou.

Wat heb jij nodig voor een duurzaam herstel. Mijn wens is dan ook om jou handvatten aan te reiken om je probleem op te lossen. Niet alleen nu, maar ook voor later.

Ik wil je graag helpen, begeleiden in jouw unieke proces. Wat je klacht ook is, mijn aanpak stem ik op je af. Samen kijken we naar welke methode het beste bij jou past!

.

Wat is EMDR therapie?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR is een relatief nieuwe therapie. Een eerste versie ontstond in 1989.

In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkelde EMDR zich tot een volwaardige therapeutische methode.

Voor wie is een EMDR-therapie behandeling zinvol?

EMDR therapie werkt goed na een traumatische ervaring, vooral als dit problemen oplevert in het dagelijkse leven. Soms kan het zich uiten in lichamelijke of burn-out klachten. Ook terugkerende conflicten kan een trauma als ondergrond hebben. Vaak is een trauma opgelopen in de jeugdjaren. Door de heftigheid op dat moment is het veelal weg gestopt. Doordat het trauma niet is verwerkt komt het op latere leeftijd op onverwachte momenten weer naar boven.

Wat is het resultaat van een EMDR therapie behandeling?

 EMDR is een snelle en effectieve methode om deze heftige gevoelens alsnog te verwerken. Ik ondersteun het verwerkingsproces met handbewegingen die met de ogen moet worden gevolgd. Als je tegelijkertijd aan de traumatische gebeurtenis denkt verschuiven de vastgezette emoties in je hersenen naar het gedeelte waar het nu wel kan worden verwerkt. Hierdoor verdwijnt de emotionele lading en wordt het minder pijnlijk om aan de gebeurtenis terug te denken, het wordt zachter.

.

Wat is een familieopstelling?

Veelal worden trauma’s binnen familiesystemen generatie op generatie doorgegeven. Dit gaat vaak onbewust. Het kan dus zijn dat een dochter anno nu het verdriet meedraagt van haar overgrootmoeder voor wie het verdriet te groot was om te dragen.

Onbewuste patronen en trauma’s hebben een grote invloed op onze manier van leven. Dit kunnen familierelaties zijn, maar ook de relatie tot het werk, tot jouw partner, tot jouw toekomstige baan, tot jouw financiën, tot jouw ziekte enz. Familie opstellingen kunnen deze patronen zichtbaar maken, zodat het nu energetisch opgelost en verwerkt kan worden.

Deze methodiek wordt veel in groepsverband toegepast. Het is echter ook mogelijk om deze methode individueel in te zetten. Ik maak dan gebruik van een genogram, vloerankers of systhemische poppetjes. Het voordeel van een individuele opstelling is, dat er meer tijd is om alles wat bewust wordt te integreren.

Voor wie is een familieopstelling zinvol?

Iedereen die vast loopt in het leven door onverklaarbare terugkerende problemen.
• Als er door de generaties heen steeds dezelfde klachten voorkomen.
• Als je meer wilt weten over de onderlinge familiebanden.
• Als er problemen voorkomen binnen de familierelaties
• Als je duidelijkheid wilt over jouw eigen relatie
• Als je duidelijkheid wilt over de banden binnen jouw eigen gezin
• Als je duidelijkheid wilt over jouw toekomstige baan
• Als je duidelijkheid wilt over jouw verhouding tot geld, enz.

Wat is het resultaat van familieopstellingen?

Tijdens een opstelling wordt er contact gemaakt met het energetische veld van de situatie welke wordt opgesteld. Hierdoor ga je voelen, uitspreken en observeren wat er vanuit de opgestelde delen in het bewustzijn komt. Je leert om de situatie van een afstand te kunnen overzien waardoor je niet meer geïdentificeerd bent met een onderdeel van de opstelling.

Tijdens de opstelling wordt er weer structuur gebracht in de situatie. Hierdoor kunnen oude pijnen, oud verdriet en onbewuste patronen oplossen en verwerkt worden waardoor er ruimte komt voor nieuwe inzichten.

.

Wat is HSP, Hoogsensitiviteit of Hooggevoeligheid?

HSP is een term die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine Aron en staat voor highly sensitive person, oftewel hoogsensitief of hooggevoelig persoon.

Zij kwam tot de conclusie dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is. De training leert je om weer contact te maken met je eigen gevoel. Je eigen identiteit. Dit doe je door contact te maken met je eigen energie in en om het lichaam.

Voor wie is een HSP, Hoogsensitiviteit “training” zinvol?

hoogsensitiviteit of hooggevoelig zegt iets over de zintuigen. Men is dan met alle zintuigen erg gericht op de omgeving, de buitenwereld. Hoogsensitieve mensen nemen meer subtiele signalen en details waar door hun zintuigen dan mensen die minder sensitief zijn. Hierdoor kunnen zij gauw overprikkeld raken. Wanneer een dergelijke overprikkeling lang aanhoudt, kan er o.a. stress, vermoeidheid en eenzaamheid ontstaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Het grootste probleem van HSP-ers is, dat zij de klachten die zij hebben niet altijd koppelen aan hun hoogsensitiviteit. Of zelfs nog erger, dat ze niet in de gaten hebben dat zij hoogsensitief zijn. Bij de geboorte ben je al hoogsensitief. Als ouders of leerkrachten dit niet weten of niet met de gevoeligheden van het kind om kunnen gaan, ontstaan er vaak problemen.

hooggevoeligSymptomen: Zo reageert je lichaam op hooggevoeligheid

Je ervaart stemmingen, licht, smaken en geluiden over het algemeen heftiger dan andere mensen. Je bent ook heel gevoelig voor je eigen emoties en gedachten.Soms kun je verdwalen in je eigen gedachten en dromen.

Je hebt vaak het gevoel dat je anders bent en je hebt de neiging om te over-reacten (dramatiseren) naar anderen of juist teruggetrokken te zijn.

Ze hebben zichzelf hierdoor vaak geprogrammeerd om hun gevoeligheid niet meer te benoemen of zelfs niet meer te voelen. Dit kan leiden tot innerlijke of uiterlijke conflicten.

Hooggevoeligheid is een aangeboren karaktereigenschap die gepaard gaat met zowel positieve kanten als valkuilen. Lees hier meer over mogelijke  HSP kenmerken

Wat is het resultaat van een HSP, Hoogsensitiviteit “training”?

De individuele HSP “training” is er op gericht om op een zeer praktische manier om te leren gaan met externe prikkels, gevoelens en emoties. Te leren structureren, grenzen stellen, effectief te communiceren en Bewust in het hier en nu te zijn. Je gaat weer contact maken en vertrouwen op je eigen Innerlijke Weten.

Tijdens het traject krijg je handvatten om met je hoogsensitiviteit om te gaan op een manier waarbij je geen last maar juist voordeel hebt aan je eigenschap. Hierdoor kan je hoogsensitiviteit integreren en bewust inzetten in je dagelijkse leven. Door de aandacht meer “binnen” te houden en in het Hier en Nu te zijn, ga je de buitenwereld anders beleven. Je meet jezelf een andere levenshouding aan.

De “training” is ontwikkeld vanuit verschillende stromingen zoals de Boeddhistische psychologie, hypnotherapie, advaita, zen therapie en mindfulness.Het traject bestaat uit minimaal 6 individuele sessie van 1,5 uur om de 14 dagen.

.

Ga naar  HSP test  en kijk in hoeverre jij hoogsensitief bent. De HSP 3-in-1-test is samengesteld door medewerkers van het gezondheidscentrum Eszenzz. Kijk hier  voor uitleg van de door jou gemaakte test  op:  HSP test uitleg

Wat is Spirituele Healing?

– de verbinding tussen lichaam, gevoel, denken en essentie/ziel
– de relatie tussen spirituele ontwikkeling en de dagelijkse praktijk

Er wordt gebruik gemaakt van inzichten en ervaringen uit meerdere tradities.

 

Voor wie is een Spirituele Healing behandeling zinvol?

Er kunnen momenten in je leven komen waarop je jezelf afvraagt: “Is dit het nou”?  Dit gaat vaak samen met gevoelens van eenzaamheid, onzekerheid en onrust. Als je niet uitkijkt kom je in gevoelens van ontevredenheid, slachtofferrol of je krijgt lichamelijke klachten. Het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt om contact met jouw eigen gevoel te maken, of met jouw eigen lichaam.

Wat is het resultaat van een Spirituele Healing behandeling?

Tijdens een Healing sessie ga ik contact maken met jouw energie. Dit kunnen de Chakra’s zijn of andere energiepunten op of om het lichaam. Door mijn heldervoelen, helderhoren en helderweten kan ik blokkades opsporen. Een blokkade is een samenklontering van energie die bestaat uit onverwerkte emoties.

In de loop van iemands leven hoopt deze energie zich steeds meer op. Door energiepunten met elkaar te verbinden, zowel fysiek als energetisch krijgt een blokkade een extra duwtje om weer te gaan stromen. De emoties die bij de blokkade horen kunnen tijdens de behandeling of de hier opvolgende dagen loskomen. Een healing werkt dus nog een tijdje door.

Als de vastgezette energie weer mag stromen kom je in contact met jouw eigen unieke kwaliteiten, je werkelijke Ik zonder alle maskers en overlevingsmechanismen. Dit heeft tot gevolg dat je anders in het leven gaat staan. Het contact met de buitenwereld verandert omdat je niet meer bezig hoeft te zijn met hoe de ander over jou denkt. Je hebt contact met jouw eigen bestaansrecht, innerlijke kracht, jouw eigenwaarde en liefde voor jezelf.

Het Spirituele gedeelte van de Healing is het bewustwordingsproces dat op gang komt, door samen te kijken naar wat er op psychologisch en spiritueel gebied gebeurt. Wat is de oorzaak, dat jouw energie op een bepaalde manier is geblokkeerd? Wat wil je niet voelen of herinneren? Welke denkpatronen en vooroordelen heb je jezelf eigen gemaakt en klopt dit nog in je huidige leven?

Spirituele Healing werkt heel subtiel wat betekent dat je fysiek niet altijd iets hoeft te voelen. Op een diepere laag ontlaadt jouw lichaam zich en dit heeft weer een domino effect op andere blokkades in jouw energieveld. Door deze spirituele energie wordt de fysieke en emotionele energie in het lichaam herstelt, en zal het natuurlijke genezingsproces van de worden versneld.